Lucie Gästar

Då var det dags för denna bloggen att få sitt första gästinlägg..
Självklart i ett ämne som berör många och så även mig..
Maila mig om även du vill gästblogga..
Enjoy!

Vem är jag? Studerar för tillfället psykologi vid Lunds Universitet när jag inte skriver för Miloo.se – Skånes största nöjesguide på nätet. Jobbar även som frilansskribent på bland annat Metro Student Magazine och har även avslutat en utbildning i kreativ marknadsföring. Blogg: www.miloo.se/lucie
Sann musikälskare som jag är har jag ju inte kunnat undgå den debatt som nu åter verkar ha blossat upp på nytt. Efter The Pirate Bays rättegång och nu även med den kommande Ipredlagen som ska träda i kraft har fenomenet blivit som en het potatis som alla har en åsikt om men som ingen riktigt vill/kan ta ansvar för. Jag pratar naturligtvis om fildelning.

Nu ska det alltså bli lättare för företagen att ställa fildelare inför rätta. Så fort det finns minsta misstanke om fildelning så räcker det bara med att slå en pling till bredbandsleverantören som glatt lämnar ut ditt IP-nummer. Nu åker de stora ”bovarna” in. Eller? För vem är det egentligen som har störst risk att åka dit? För inte är det dem stora aktörerna. Nej dem ligger redan ett steg före. Istället blir det dem lite svagare i samhället som får ta smällen. Ta The Pirate Bay som ett exempel. Vid razzian som gjordes där så beslagtogs en rad servrar men dem flesta hade faktiskt ingenting alls att göra med The Pirate Bay. Följden blev istället att enskilda småföretagare drabbades hårt eftersom deras hemsidor släcktes ned. Bra där. Först fick vi alltså någon mysteriös avlyssningslag i form av FRA och nu ska företagen kunna agera privatdetektiver/poliser och utreda påstådda ”brott”. Utvecklingen går verkligen framåt.

De som argumenterar mot jämför ofta fildelning med att gå in en butik och snatta en film eller vad det nu kan vara. Problemet är ju bara att i verkliga livet så sätter väldigt få människor likhetstecken mellan att ladda ner Madonnas nya låt med att gå in på närbutiken och sno med sig en påse nötter. Jobbar man sen dessutom med musik som dj/producent så ingår det oftast i ens jobb att vara ständigt uppdaterad på nya låtsläpp för att kunna leverera samt stå sig i konkurrensen. Utan fildelning så hade denna process varit extremt komplicerad. För det är just tillgängligheten, snabbheten och utbudet som attraherar. Och så länge det inte finns likvärdiga alternativ så kommer folkmassan att fortsätta fildela.

Leave a Reply

Facebook Twitter YouTube SoundCloud
Sponsor

Twitter Button from twitbuttons.com

Archives