Fernet Branca

Det är en vetenskap 🙂

En kortfattad beskrivning av Fernet-Branca är “en italiensk bitter med mycket malört”. Fernet-Branca är kanske mer känd för många som “digestivo”, matsmältaren att dricka efter en stor och kraftig måltid, än som bitter.

På senare tid har den också blivit populär som “Shot” till ett glas öl och har härigenom blivit den självklara afterski drycken. Fernet-Branca är också känd som återställare och magmedicin. Den italienska bittern är framställd på en brygd av örter, blommor och kryddor. Inget socker är tillsatt under framställning. Bland kryddorna finns kvanne som stimulerar cirkulationen och dessutom är antibakteriell, kinaträd vars bark användes mot feber och som bittert magmedel, gullgentiana som stimulerar matsmältningen, vinruta som är kramplösande men giftigt i stora doser samt malört som är ett bittert magstimulerande medel. Därefter lagras brygden på ekfat i minst 12 månader.

Detta låter kanske lite väl kliniskt men faktum är att många inte känner till de fantastiska egenskaper som Fernet-Branca besitter. Under det Amerikanska spritförbudet var Fernet-Branca den enda alkoholhaltiga dryck som fick säljas inom USA. Detta kom sig av just dessa helande effekter.

Alla dessa härliga och välgörande ingredienser har i sig bidragit till att Fernet-Branca blir skidåkarens självklara val och en stor aktör på den svenska afterskiscenen.

Tillverkningen sker helt och hållet enligt ett 150-årigt recept vilket innebär att endast naturprodukter får användas. Firman Fratelli Branca grundades 1845 i Milano av greve Bernardino Branca. Fortfarande drivs och ägs företaget av familjen, idag av fyra bröder Branca.

Där med bassta 🙂

2 Responses to “Fernet Branca”

  • Anna:

    Giftigt och magstimulerande! Livsfarligt! 😀 Håller fast vid att denna dryck även i fortsättningen får leta sig ner i min hals enbart för att vara vänlig och tacksam mot den som bjöd! 🙂

  • Fan nästan olagligt att jag inte tog med det enda o nog bästa sex-bloggs-fernet-inlägget EVER.. Att jag inte tänkte på det liksom :/

Leave a Reply

Facebook Twitter YouTube SoundCloud
Sponsor

Twitter Button from twitbuttons.com

Archives