Dagens facebook scoop…

“Det är så lustigt det här med alla diskussioner om att vissa låtar är lika eller påminner om andra låtar. Det är inget nytt fenomen. Västerländsk musik bygger på en skala med tolv toner. Du har alltså tolv toner att välja på vilket i praktiken innebär ett väldigt begränsat antal intervaller. Att skriva en melodi som inte påminner om någon annan och således är TOTALT originell, är alltså i princip omöjligt.

Hurvida majoriteten av lyssnarna eller ens kompositören själv medvetet känner igen intervallerna och synkoperna är en helt annan sak. Egentligen är allt som skrivs bara variationer på teman som redan finns och det mest ironiska av allt är att de låtar vi uppfattar som bra är de vi undermedvetet känner igen mest sedan gammalt.

Jag börjar bara bli lite trött på att läsa om att den och den låten är lik någon annan låt osv. Typ: “Hör du!? De där tre tonerna är EXAKT samma!!!” Folk tror att de gjort någon monumental upptäckt när de hör ett samband mellan låtar. En rip-off är en annan sak, en kopia alltså.”

– David West (Antiloop)

Och här kommer en tidigare postad video som var anledningen till hans skrivande 🙂

Leave a Reply

Facebook Twitter YouTube SoundCloud
Sponsor

Twitter Button from twitbuttons.com

Archives